Valpreventie
Vallen voorkomen
Door de toenemende druk op de ouderenzorg is het voorkomen van valincidenten een maatschappelijke noodzaak. Gemeenten hebben dan ook de taak gekregen om Ketenaanpak Valpreventie op te zetten voor inwoners van 65 jaar en ouder met een valrisico. In de gemeente Bunschoten zetten we activiteiten op om het risico op vallen te verlagen. Dat doen we door ouderen met een verhoogd valrisico te identificeren, aanvullende maatregelen te nemen en zo nodig een valpreventie programma op maat aan te bieden.
Sterk blijven staan; nu en in de toekomst
Iedereen wil zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven. Zo kunt u blijven genieten van de dingen die voor u belangrijk zijn. Een val kan dit in één klap veranderen, zelfs als u nog gezond en sterk bent. Wist u dat er jaarlijks zo’n één miljoen 65-plussers vallen? Gelukkig kunt u zelf veel doen om een val te voorkomen. Bijvoorbeeld door uw spieren en balans te trainen. Ook gezond eten en regelmatig uw ogen laten controleren zijn belangrijk.
Wat is uw risico op vallen? Bekijk hieronder hoe u dit in 3 stappen kunt controleren en ontdek wat u kunt doen om zo lang mogelijk sterk te blijven staan.
Stap 1: Valrisico controleren
Bent u in de afgelopen 12 maanden gevallen? |
Heeft u moeite met bewegen en/of balans houden? |
Bent u bang om te vallen? |
→ Ja / Nee |
→ Ja / Nee |
|
Op één of meerdere vragen JA |
↓ |
Verhoogd valrisico
|
Op alle vragen NEE |
↓ |
Dat is goed nieuws! Om fit en gezond te blijven kunt u meedoen aan beweegactiviteiten in de gemeente Bunschoten. Bekijk hier het aanbod. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Buurtsportcoach Carlo. Hij helpt u graag verder! |
Stap 2: Neem contact op met een zorgaanbieder
Heeft u een verhoogd valrisico? Dan zijn er verschillende cursussen beschikbaar in de gemeente Bunschoten die u kunnen helpen om dit risico te verlagen. Door te werken aan uw balans, spierkracht en mobiliteit, verkleint u de kans op vallen. Welke cursus het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie. De beschikbare cursussen zijn:
1. Vallen Verleden Tijd: praktische valtraining in combinatie met spierversterkende oefeningen.
2. In Balans: verbetert uw balans en versterkt uw spieren.
3. Otago: dit is een individueel oefenprogramma dat u onder begeleiding kunt volgen (na verwijzing van arts).
De cursussen In Balans en Vallen Verleden Tijd worden gesubsidieerd door de gemeente. Bij de cursus In Balans wordt alleen een kleine bijdrage gerekend voor het boek waarin de oefeningen staan. De cursus Otago wordt in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Voor vergoeding is een verwijzing van een arts nodig. De zorgaanbieder die Otago geeft, kan u hier meer informatie over geven. Afhankelijk van de cursus duurt het programma 5 tot 12 weken.
Wat kunt u doen?
Neem contact op met een van de onderstaande aanbieders van een valpreventieve cursus. Samen wordt er bekeken wat er nodig is om het valrisico te verlagen.
Weet u niet precies met welke zorgaanbieder u contact moet opnemen, of wilt u graag een persoonlijk advies over de beschikbare cursussen of beweegactiviteiten? Neem dan contact op met de buurtsportcoach van NBSS, Carlo Oudebeek, via telefoonnummer: 06 – 18 56 21 52 of e-mail: carlo.oudebeek@nbss.nl
Voor iedereen is het belangrijk om te blijven bewegen. Er zijn verschillende beweegactiviteiten in Bunschoten die helpen om uw mobiliteit, kracht en daarmee gezondheid op peil te houden tijdens en na de cursus. Bekijk hier het aanbod.
Cesar Oefentherapie Gré Anne Schot (Vallen Verleden Tijd)
Telefoonnummer: 033 – 298 16 97
E-mail: g.a.schot@hetnet.nl
Website: www.cesaroefentherapie.com
Adres: Chopinstraat 1F, 3752 HR Bunschoten
Fysiohuis (In Balans)
Telefoonnummer: 033 – 298 25 94
E-mail: info@fysiohuis.nl
Website: www.fysiohuis.nl/valpreventie
Adres: Wilhelminastraat 20B, 3751 DD Bunschoten
Oefentherapie Cesar Mensendieck Adri Blokhuis (Otago)
Telefoonnumer: 033 – 299 91 61
E-mail: info@cesarbunschoten.nl
Website: www.cesarbunschoten.nl
Adres: Kronkels 9A, 3752 LM Bunschoten
(In het zelfde pand als Goudsbloem & de Vries)
Zorg- en Wooncentrum De Haven (Otago)
Telefoonnummer: 033 – 247 67 00
E-mail: info@dehaven.nu
Website: www.dehaven.nu
Adres: Op de Ree 161, 3752 GM Bunschoten
(deze valpreventiecursus is alleen voor inwoners zorginstelling)
Stap 3: Tips om sterk te blijven staan
Nu u meer inzicht heeft in uw valrisico en de cursussen die u kunt volgen, is het belangrijk om dagelijks actief aan uw balans en kracht te werken. Hieronder vindt u enkele praktische tips die u kunnen helpen om sterk en veilig op uw benen te blijven staan. Deze eenvoudige aanpassingen in uw dagelijkse routine kunnen een groot verschil maken voor uw gezondheid en mobiliteit.
1. Train uw evenwicht en spierkracht
Blijf bewegen en blijf uw evenwicht en spierkracht trainen. Klik hier om alle beweegactiviteiten voor senioren in de gemeente Bunschoten te bekijken.
2. Controleer uw medicijnen
Laat uw medicijnen controleren 1x per jaar. Slikt u medicijnen? Sommige medicijnen (of combinaties) zorgen dat u zich duizelig voelt, of slap of slaperig.
Hierdoor is de kans groter dat u valt.
3. Eet lekker en gezond
Eet lekker en gezond, zo krijgt u goede bouwstoffen binnen om de spieren sterk genoeg te houden. Vooral eiwitten, groente en fruit zijn belangrijk.
Ook is het belangrijk om elke dag 1,5 tot 2 liter water (thee, koffie etc.) te drinken.
4. Controleer uw ogen
Laat uw ogen elk jaar controleren. Goed zien draagt bij aan een beter evenwicht.
5. Zorg voor goed passende schoenen
Draag goed passende schoenen. Dat verkleint de kans op een val.
6. Voorkom dat u thuis valt
Zorg voor een veilig huis. Leg geen voorwerpen op de trap of op de vloer, zorg voor goede verlichting en dat u overal makkelijk bij kunt, zonder halsbrekende toeren uit te moeten halen.
Ook snoeren, kabels, matjes en vloerkleden zijn een aandachtspunt, u kunt hier makkelijk over struikelen.
Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen?
Als u na het lezen van de tips merkt dat één of meer adviezen op u van toepassing zijn, kunt u contact opnemen met de juiste zorgprofessional voor verdere ondersteuning:
- Zorgverlener: voor het testen van uw balans en spierkracht.
- Diëtist: voor voedingsadvies op maat
- Ergotherapeut: voor advies over het veiliger maken van uw huis.
- Apotheker: bij vragen over uw medicatie.
Wilt u meer weten over beweeg- en sportactiviteiten in Bunschoten? Neemt u dan contact op met de Buurtsportcoach van NBSS, Carlo Oudebeek, via telefoonnummer: 06 – 18 56 21 52 of e-mail: carlo.oudebeek@nbss.nl