Skip to main content

Bewegen met overgewicht

Start beweeglessen voor mensen met overgewicht. 

Dit jaar zal NBSS beweegactiviteiten opstarten voor alle inwoners van Bunschoten die kampen met overgewicht. Oud- en toekomstige deelnemers van een GLI-traject, maar ook inwoners die niet voor het GLI-traject in aanmerking komen wil NBSS in beweging brengen. Buurtsportcoaches Anne en Carlo zullen de lessen verzorgen die elke maandag plaatsvinden van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon. Tijdens deze lessen wordt er gezamenlijk bewogen naar ieders kunnen. Er vinden oefeningen en spelvormen plaats die iedereen op zijn eigen niveau kan invullen. Heb je het idee dat je reguliere sportvormen niet kan volgen vanwege bijvoorbeeld een matige conditie, lichamelijke klachten of omdat je je niet gezien voelt? Anne en Carlo zullen zorgen dat je je welkom voelt en dat de lessen voor iedereen vol te houden zijn. Plezier in bewegen staat voorop.  

De beweeglessen kunnen verschillende doelen hebben. Zo wil de een afvallen, de ander mobieler worden, beter in zijn vel komen te zitten maar kan het ook een mooie opstap naar het reguliere sportaanbod in Bunschoten zijn. Anne en Carlo zijn bekend met alle beweegvormen in Bunschoten en kunnen de deelnemers naar het reguliere aanbod begeleiden. Naast deze wekelijkse lessen in de gymzaal zal er bij voldoende animo ook een wandelgroep opgezet worden.  

Wil je deze gratis beweeglessen bijwonen? Wees welkom van 8.00-9.00 bij CBS de Grondtoon, Jan Zwartplantsoen 20, Bunschoten. Je hoeft je hiervoor niet op te geven, maar doe lekker mee! 

Wil je meer weten over de beweegactiviteiten? Neem dan contact op met Anne. Zij kan je meer vertellen over andere beweegmogelijkheden die opgezet worden of al bestaan in de gemeente Bunschoten. Anne is te bereiken op anne.van.hoof@nbss.nl 

 

Bewegen met overgewicht 

 Overgewicht is samen met roken en alcoholgebruik een van de grootste oorzaken van welvaartsziekten. Laagopgeleiden en kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond vormen de belangrijkste risicogroepen in Nederland. Bij het ontstaan van overgewicht en obesitas spelen meerdere factoren een rol. Denk hierbij aan persoonsgebonden factoren (bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, bloeddruk, genen), leefstijl en gewoonten (bijvoorbeeld voeding, beweging, slaap, stress) en leef-, woon- en werkomstandigheden. Vaak gaat het om een optelsom van deze factoren wat ervoor zorgt dat de persoon overgewicht ontwikkelt. Overgewicht kan zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen geven en kan ook het sociale welzijn van de persoon beïnvloeden. (RIVM) 
 

Aan de hand van de Body Mass Index (BMI=gewicht/lengte2) wordt bepaald of er sprake is van overgewicht.                               
Overgewicht: BMI van 25-29,9 kg/m2 (volwassenen)   

Obesitas: BMI van >30 kg/m2 (volwassenen)  
 
In 2022 had de helft van de volwassen Nederlanders (50,2%) matig of ernstig overgewicht. 15,1% is obees. (RIVM)  
In 2022 had 58% van de inwoners van Bunschoten (>18jaar) overgewicht, waarvan 19,1% ernstig overgewicht.

 

Welke mogelijke trajecten zijn er voor de doelgroep om gezonder te leven (af te vallen)? 

Sinds 2019 wordt gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor volwassenen vergoed vanuit de basisverzekering om overgewicht in Nederland tegen te gaan. In Bunschoten bieden Fysiotherapie Fysiohuis, Food in Motion en gezondleefstijlcoaching.nl een GLI-programma aan (COOL of SLIMMER). Gedurende 2 jaar gaan deelnemers een multidisciplinair traject in om tot een gezondere leefstijl te komen, 6 maanden intensief en daarna afbouwend. Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor dit traject. De deelnemer dient obesitas te hebben of overgewicht in combinatie met een risicofactor of een co-morbiditeit. Na dit traject zijn er voldoende handvaten aangereikt om zelfstandig hiermee door te gaan. Deelnemers kunnen zich bijvoorbeeld aanmelden bij een sportvereniging, zelfstandig met de handvaten aan de gang of aansluiten bij de beweeglessen van NBSS. 

 

Welke positieve effecten brengt bewegen met zich mee voor personen met overgewicht? 

Bewegen is goed voor het sociaal, emotioneel en fysiek welzijn. Zo verkleint bewegen het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten en suikerziekte, het verkleint de kans op hoge bloeddruk en gewrichtsklachten. Daarnaast heeft bewegen een positieve invloed op depressieve gevoelens.  

Door meer te bewegen in het dagelijks leven wordt men mobieler, krijgt men meer zelfvertrouwen en kom je dus beter in je vel te zitten. Redenen genoeg om dagelijks voldoende te bewegen. Denk hierbij ook aan lopend boodschappen te doen, de fiets te pakken in plaats van de auto maar ook tuineren is een mooie vorm van bewegen. Wil je met gelijkgestemden bewegen meld je dan aan bij de beweeglessen van NBSS.  

0
    0
    Jouw aanmeldingen
    Jouw lijst is leegGa terug naar aanmelden