Skip to main content

Breng beweging in je dag

Voldoende bewegen is erg belangrijk voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Maar bewegen we wel voldoende? Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2023 slechts 45,1% van de Nederlanders van vier jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Ook blijkt uit cijfers van 2021 dat we dagelijks gemiddeld ruim 9 uur zittend doorbrengen.

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud. Maar hoeveel beweging is nodig? En welke beweging is goed? De beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen.

Wat zijn de beweegrichtlijnen voor jeugd, volwassenen en ouderen?

In de beweegrichtlijnen wordt voor de jeugd aangeraden om minimaal 1 uur per dag matig intensief te bewegen en 3 keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen.

Voor volwassenen en ouderen wordt aangeraden om verspreid over meerdere dagen minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en om 2 keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor ouderen in combinatie met balansoefeningen.  

Er zijn verschillende vormen van bewegen. Licht intensief, matig intensief en zwaar intensief. In de beweegrichtlijnen wordt gesproken over matig intensief. Maar wat is dat nou eigenlijk? En hoe intensief zijn de verschillende vormen van bewegen? Dat wordt in de onderstaande afbeeldingen weergegeven.

Wil jij erachter komen of je genoeg beweegt? Doe dan de Beweegrichtlijnentest van Kenniscentrum Sport & Bewegen 

0
    0
    Jouw aanmeldingen
    Jouw lijst is leegGa terug naar aanmelden